טלפון במרפאה:

0778036247

חיפוש
Close this search box.

ניתוח אפיסקטומי – חידוש טיפול שורש כירורגי

אפיסקטומי – טיפול ייחודי לריפוי דלקת בשן

כאשר קיימת דלקת בקצה שורש ניתן להגיע לריפויה ע"י חידוש טיפול שורש או אפיסקטומי מכיוון וקיימות שתי גישות טיפול לפתרון אותה הבעיה, יש לבחון מי מבין השיטות מתאימה יותר. כלומר, מהי חלופת הטיפול הראשית ומה המשנית. ליחצו למעבר למאמר בנושא מתי נבחר בניתוח אפיסקטומי ומתי בחידוש טיפול שורש.

כאשר שתי האפשרויות בעלות סיכויי הצלחה שווים, נבחר באופציה הלא כירורגית, כלומר בחידוש טיפול שורש. רופאי שיניים שאינם מודעים למצבים בהם לניתוח אפיסקטומי יתרון משמעותי וסיכויי הצלחה מעולים, מבצעים חידוש טיפול שורש כבררת מחדל גם במצבים בהם אין לכך סיכוי. לפני החלטה בלתי הפיכה של פרוק הכתר כדאי להפנות את המטופל להתייעץ עם מומחה לטיפולי שורש. כאשר ברור לרופא השיניים שלחידוש טיפול שורש אין סיכוי טוב להצליח, כדאי תמיד לבדוק עם אנדודונט מומחה האם ניתן לבצע ניתוח אפיסקטומי. עקירה ללא בחינת האופציה הזו, היא החלטה שגוייה ובלתי הפיכה עבור המטופל.

ניתוח אפיסקטומי בשיטה הישנה

רופאי שיניים ותיקים ולא מעודכנים אינם "מאמינים" שניתוח אפיסקטומי יכול להצליח וזאת מכמה סיבות היסטוריות שגרמו לכך שבשיטה הישנה היה לניתוח אפיסקטומי, או בכינויו הישן, ניתוח לכריתת חוד השן, סיכויי הצלחה נמוכים.

הניתוח בוצע ע"י רופאים לא מיומנים – לא מומחים לטיפולי שורש  – כשלא מבינים מה הסיבה לכישלון טיפול השורש לא ניתן לדעת כיצד לתקן. רק מומחה לטיפולי שורש יכול להבין עד הסוף מה הבעיה ולבצע בחירה נכונה בין אופציות הטיפול השונות.

זה כמו לבקש מאורטופד לתקן שבר בשן.
 

הטכניקה הישנה היתה שונה תוך שימוש במיכשור לא מתאים  – הטיפול בוצע ללא מיקרוסקופ, ללא מכשור ניקוי מיקרו-כירורגי.

 
זה כמו לנקות חור בשן עם כפית ולבצע סתימה עם הזרת.
 

בפרוצדורה חתכו את קצה השורש בלי ניקויו ואיטומו וסלקו את רקמת הדלקת. כשלא מנקים חיידקים מקצה התעלה הדלקת תחזור.

 
זה כמו לעשות סתימה בלי לנקות עששת ולאטום את החור עם מסטיק.
 
איתרנו דלקת בקצה השורש
דלקת בשן היא תהליך בדר"כ שקט אבל הנזק הסביבתי מצטבר עם השנים עד פגיעה בשיניים סמוכות, בסינוסים ובעצבים הקרובים.

ניתוח אפיסקטומי בשיטה המודרנית

איתרנו דלקת והחלטנו שהאופציה הטיפולית המתאימה ביותר היא ניתוח אפיסקטומי.

נעבור על שלבי הטיפול בקצרה….

ביקורת לאחר 3 חודשים

ניתוח אפיסקטומי מבוצע במפגש אחד שלאחריו אנו מבצעים ביקורת כל 3-6 חודשים. אין צורך בפרוצדורות נוספות במהלך תקופת ההמתנה. בפגישת הביקורת אנו מבצעים בדיקה לחניכיים הסמוכות לשן כדי לבדוק שהתמיכה תקינה ובודקים בצילום הרנטגנן כי יש ריפוי ובניית עצם חדשה במקום בו היתה רקמת דלקת.

איטום הקצה ותפירה

לאחר שניקוי התעלה בקצה השורש הושלם (טיפלנו בעצם במקור הבעיה) אנו מבצעים איטום של קצה השורש עם סתימה וסוגרים את חלון החניכיים עם תפרים (יש להגיע לאחר מספר ימים להוצאת התפרים ולבדיקת הריפוי הראשוני)בסיום הטיפול המטופל מקבל הנחיות מפורטות הכוללות קומפרסים קרים, משכחי כאבים ולעיתים כיסוי סטרואידי או אנטיביוטי לתקופת ההחלמה הראשונית.

חלון בחניכיים, סילוק הדלקת וניקוי קצה השורש

לאחר הרדמה טובה (הטיפול אינו כואב) פותחים "חלון" בחניכיים הפנימיות מול השן וחושפים את אזור הדלקת. רקמת הדלקת (רקמת ההתגוננות שהגוף מייצר כתגובה לחיידקים בתוך התעלה) מסולקת יחד עם קצה השורש. בשלב השני מנקים את קצה השורש מחיידקים ע"י מכשור אולטרסוני מיקרו-כירורגי ייחודי תחת הגדלה ותארוה של המיקרוסקופ הדנטלי.

מה צפוי לאחר ניתוח אפיסקטומי?

מדובר בכירורגיה קטנה ומקומית ולכן יש לקחת בחשבון לאחר הטיפול כאבים ונפיחות קלים. לעתים המטופל מקבל סטרואידים כדי להוריד את הנפיחות והכאבים ולעתים אף ניתן כיסוי אנטיביוטי:

  • כאבים – במהלך הטיפול אין כאב אבל לאחריו צפוי כאב חלש עד בינוני במגיב באופן מיידי למשכחי כאבים רגילים (נוירופן,אופטלגין)
  • ניתן לחזור לעבודה לאחר הטיפול אבל עדיף להימנע מפעילות גופנית מאומצת.
  • צפויה נפיחות באזור הניתוח במשך שבוע-שבועיים. הנפיחות מתונה בדר"כ ומורגשת בתוך הפה. לעתים רחוקות ישנה גם נפיחות הנראית גם במבט חיצוני.
  • מכיוון ויש תפרים – קיימת רגישות במגע ומתיחה של האזור בחיוך או בלעיסה.
  • ביום הראשון יש לקרר עם קומפרסים את האזור וניתן לאכול מאכלים רכים וקרים. בימים הבאים ניתן לחזור ללעיסה זהירה בצד השני.
  • ניתן לצחצח כרגיל בכל הפה מלבד אזור השיניים המטופלות. השלמת הניקוי באזור הניתוח מבוצעת ע"י שטיפות פה מחטאות.

שבר כותרת מסובך

דלקת בשתי שיניים. האם לפרק את הגשר?
אפיסקטומי מאפשר ריפוי דלקת בשתי שיניים קדמיות בלי הסרת הכתרים ובלי הסרת מבנים יצוקים עמוקים ורחבים (הסרה שיכולה להסתיים בסדק בשורש)
ריפוי מלא בצד שמאל ללא הוצאת המבנים היצוקים
גם בשן השנייה יש ריפוי מלא. מעבר לגשר סופי קבוע בטוח בשלב זה, אין חשש לבעיות בעתיד.
חשיפת המוך לזיהום לגרום לדלקת
צילום ביקורת לאחר 3 חודשים מאה ריפו עצם מלא. ניתן אישור להכנת גשר סופי חדש.

סיבוכים במהלך ניתוח אפיסקטומי

הפרוצדורה מוגדרת ככירורגיה קטנה ולכן היא בטוחה מאד למטופל. מומחה לטיפולי שורש עובר הכשרה כירורגית אינטנסיבית עלמנת לבצע את הפרוצדורה.

קיימים מספר מצבים שניתן להחשיבם כסיבוך אפשרי:

  • זיהום – מצב זה מלווה בנפיחות וכאבים מוגברים ומחייב כיסוי אנטיביוטי מתאים. לעיתים הדבר מעיד על תגובה זמנית לטיפול ולעיתים מדובר בסימן ראשון לכשלון ניתוח אפיסקטומי.
  • סדק – ניקוי קצה השורש מבוצע ע"י מכשור אולטרה-סוני מיוחד הרועד ובכך מסיר את הסתימה הקודמת ומנקה את קצה השורש. לעיתים יוצרת ההרעדה סדק בשורש וגורם לכשלון הטיפול ולצורך בעקירת השן.
  • נסיגת חניכיים – בתחילת הטיפול מבצעים פתיחת חלון בחניכיים בשלב האחרון מצמידים חזרה את החניכיים המורמות ע"י תפרים. לעיתים רחוקות מאד אין הצמדה טובה של החניכיים חזרה על גבי העצם. מצב זה עלול לגרום לנזק מקומי ונסיגת חניכיים הדורשת תיקון ע"י מומחה למחלות חניכיים.
  • פגיעה עצבית – נדיר ביותר. מדובר בעיקר בניתוח אפיסקטומי בלסת תחתונה. בלסת תחתונה קיים עצב הנותן תחושה לשפה. חיתוך העצב בשגגה יגרום לחוסר תחושה קבוע בשפה בצד המטופל. לפני ניתוח בלסת תחתונה אנו מבצעים צילום סיטי כדי לבדוק את מיקום העצב וכדי לתכנו את הפרוצדורה באופן הבטוח ביותר האפשרי.

לסיכום

איתור דלקת בקצה שורש דורש קבלת החלטה קריטית שתקבע את עתידו הדנטלי של המטופל. שימור השן דורש חידוש טיפול שורש או ניתוח אפיסקטומי. יש לבחון מי מבין השניים הוא המתאים ביותר. החלטה נכונה תוביל לריפוי הדלקת. החלטה שגויה תוביל לאובדן השן. לניתוח אפיסקטומי בשיטה המודרנית, המבוצעת ע"י מומחה לטיפולי שורש בעזרת מכשור מתקדם ומיקרוסקופ דנטלי, סיכויי הצלחה טובים מאד. לפני החלטה בלתי הפיכה על עקירה, פרוק כתר וא הורדת מבנה כדאי לבדוק את האפשרות לחסוך את הזמן והעלות ולבצע אפיסקטומי. לעיתים הטיפול הכירורגי הוא הטיפול הנכון, השמרני.