טלפון במרפאה:

0778036247

חיפוש
Close this search box.

השן השחירה לאחר טיפול שורש. למה השן משחירה? האם ניתן למנוע זאת?

השן השחירה? יש לכך סיבה !

ישנן סיבות רבות לשינוי צבע של שן. ישנן סיבות חיצוניות (גורמים חיצוניים הגורמים לשינוי הצבע) או סיבות פנימיות (שינויי צבע המתרחשים עקב תהליכים פנימיים בשן).

אנו נתמקד בתהליך אחד, והוא שינוי צבע המתרחש בסמוך או כתוצאה מטיפול שורש.

הגורם, אם כך, הוא גורם פנימי. ולכן, גם הפתרון דורש התערבות פנימית.

טיפול שורש

אם השן השחירה, זה ברב המקרים אומר שטיפול השורש נעשה באופן לקוי. חשוב להבין כי במהלך טיפול השורש אנו בעצם מנקים את החלק הפנימי של השן (הלשכה, החלק הפנימי של הכותרת) ואת תעלות השן.

כשאנו רואים שהשן השחירה, אנו בעצם מבחינים בשינוי הצבע באזור הלשכה (האזור הכותרתי של השן) שהוא האזור החשוף מעל החניכיים. 

מהם הגורמים להשחרת השן, הנובעים מטיפול שורש לקוי?

ניקוי לקוי של חלל הלשכה והתעלות. השארת רקמה תגרום לנמק (מוות) של שאריות הרקמה בתוך השן. שאריות רקובות אלו הן קרקע פוריה עבור חיידקים.

  1. אי שימוש נכון בבידוד השן עם סכר גומי והכנסת מכשירים שלא עברו ניקוי מתאים לתוך התעלות, עלול לגרום להחדרת חיידקים במהלך הטיפול. ישנה קבוצת חיידקים שאפילו קיבלו שם מתאים : black pigmented bacteria
  2. במהלך הטיפול יש צורך בשימוש בשטיפות של היפוכלוריט (אקונומיקה) הגורמות, בין השאר, להלבנת פנים השן והמסת שאריות רקמה קטנות. שימוש בשטיפה מסוג אחר עלולה לתרום להשארת פיגמנטים בתוך חומר השן.
  3. בסיום הטיפול, אנו מבצעים אטימה של התעלות. יש לדאוג שאזור הלשכה נקי מכל דבק שארי. בסיום המילוי (סתימת השורש), מומלץ לנקות עם אלכוהול את פני שטח הלשכה הפנימי לפני ביצוע השחזור הזמני.

שחזור (סתימה) כותרתי לקוי 

במהלך השלב הראשון בטיפול השורש ביצענו ניקוי של השן מחיידקים ורקמה. בשלב השני אטמנו את התעלות (כדי למנוע חדירת חיידקים דרך התעלות ואל העצם). בשלב השלישי עלינו לוודא כי חיידקים מהרוק, לא יוכלו להיכנס פנימה לתוך השן. בעצם, עלינו לאטום גם את הכותרת.

זאת אנו עושים, בשלב ראשון ע"י שחזור זמני, ואח"כ ע"י שחזור (סתימה) קבוע. שחזור זמני אנו גם מבצעים בין מפגשי הטיפול (במידה ולא סיימנו במפגש אחד) וגם בסיום הטיפול. שחזור זה ישמש את המטופל/ת עד להכנת השחזור הקבוע.

יש להקפיד,בשלב השחזור הזמני, לדאוג שהוא יהיה אטום. ישנה נטייה לזלזל בשלב זה וליצור שחזור זמני רעוע שיאפשר חדירת חיידקים. חדירתם ללשכה, עלולה להביא (במקרה ה"טוב" לתלונה "השן השחירה") או במקרה הרע לחדירת חיידקים לתעלות וכישלון הטיפול במוקדם או במאוחר.

שחזור קבוע ישמש את המטופל/ת לאורך ימי חיו. הקפדה על איכות השחזור הקבוע היא קריטית למניעת השחרת השן ושרידות השן כולה.

שימוש בחומרים הגורמים לצביעה 

ישנם חומרים שמעלים את הסיכוי לשינוי צבע של השן. בדר"כ, אם משתמשים בהם לזמן מוגבל, ומפנים אותם בסיום תהליך קצר, הם לא יהוו סיבה שכיחה להשחרת השן.

  1. חומרי איטום – ישנם חומרי איטום המכילים כסף. 
  2. חומרי חבישה – חומרים המכילים יוד ו/או פנול המושארים בין מפגשים.
  3. MTA – חומר דמוי בטון המשמש לפרוצדורות מיוחדות.

בסיום הטיפול יש להקפיד על ניקוי הלשכה (תוך שימוש באלכוהול) משאריות חומרים. יש לבדוק עם משקפי ההגדלה כי הכל נקי לפני ביצוע השחזור הזמני / קבוע.

האם כדאי לחדש טיפול שורש ?

אם השן השחירה עקב סיבה פנימית יש לבצע הערכה לגבי טיב טיפול השורש. 

במידה ואיכות הטיפול אינה טובה ו/או יש דלקת בקצה השורש, כדאי לחדש טיפול שורש.

אם איכות טיפול השורש טובה והסיבה היא מקומית באזור הלשכה, ניתן להסתפק בביצוע הלבנה פנימית. לעתים, וליתר בטחון לפני שיקום חדש, יש לבצע את שתי הפרוצדורות יחדיו.

ישנם מקרים של השחרה משמעותית בהם יש צורך גם לבצע חזיתית או כתר לצורך מיסוך חומר השן הצבוע.

למה השחירה לי השן? מה אני עושה עכשיו??
השן השחירה בגלל טיפול שורש לקוי