שאלות נפוצות על דלקת בשן :
"יש לי שן עם טיפול שורש ומידי פעם מתנפח לי, אין לי כאב, יש לי דלקת בשן? צריך לעשות עם זה משהו?"
"רופא השיניים עשה צילום ואמר לי שיש לי דלקת בשן, אבל אין לי כאבים, איך זה יכול להיות?"
"אני יודע/ת שיש לי דלקת בשן אבל לא כואב לי, כמה דחוף לטפל בבעיה?"
"אני רוצה לטפל בדלקת אבל אני פוחד/ת שאחרי הטיפול יתחילו כאבים ואני אצטרך לעקור. כרגע הכל שקט.."
למה באמת יש צורך לטפל כשאין כאבים. למה לטפל אם יש סיכוי לסיבוך, כלומר להופעת כאבים וצורך בעקירה, הרי הכל שקט כרגע, למה "לעורר את המתים"?
7 עובדות שכדאי לדעת על דלקת בשן..
1) דלקת בשן בדר"כ לא כואבת
דלקת בשן זה בעצם גיוס מערכת ההגנה. המערכת יכולה לתקוף את החיידקים באלימות, דלקת חריפה וכואבת, אך היא בדר"כ נמצאת במצב מגננה, כרוני, מתמשך ושקט. כשיש איזון, רב הזמן מערכת ההגנה פועלת, "דולקת", על אש נמוכה, ללא כאב, וכשמופר האיזון היא עוברת למצב חריף וכואב.
כדי שייווצר כאב יש צורך בהיווצרות לחץ. כשמערכת ההגנה עוברת למצב חריף, יש לחץ נוזלים, מתחילה נפיחות וכאב. אם הנפיחות "מתפוצצת" נוצר ניקוז והכאב מפסיק אך הדלקת ממשיכה, כלומר מערכת ההגנה של הגוף ממשיכה בגיוס תאי ההגנה, כדי למנוע מהזיהום להיכנס לגוף ומנקזת את תאי ההגנה , "המוגלה" החוצה.
2) ניתן לאתר דלקת ע"י צילום רנטגן באופן אקראי גם כשאין כאב
דלקת גורמת לאיבוד העצם סביב קצה השורש. מערכת ההגנה מפנה את העצם כדי להביא ריקמת דלקת רכה. גם אם לא כואב, הדלקת ממשיכה "שקטה", כמו פצצה מתקתקת. הכאב יכול להופיע בכל רגע אבל חשוב יותר, נוצר נזק מתמשך לעצם, כולל פגיעה בקצה השורשים הסמוכים עד למצב בלתי הפיך הדורש עקירה של השן או השיניים הסמוכות. מומלץ לטפל לכן מייד עם גילוי הנזק אך ניתן לדחות במספר שבועות בודדים. יש סיכון שבזמן ההמתנה תהיה "התלקחות" , החרפה, "טיפוס קירות".
3) אנטיביוטיקה לא יכולה לטפל בדלקות של שיניים
החיידקים נמצאים בקצה השורש ו"מטפטפים" החוצה. מערכת ההגנה פועלת באזור זה כדי למנוע מהחיידקיים להיכנס לגוף. לאנטיביוטיקה אין אפשרות לחסל את החיידקיים בתוך קצה השורש – היא לא יכולה להיכנס לשם, ולכן אנטיביוטיקה "מנמיכה את האש" ,ע"י תמיכה במערכת ההגנה, אך לא מפסיקה את הדלקת.
4) טיפול שורש וכתר לקויים יגרמו לחדירת חיידקים לתוך השן ולהיווצרות דלקת
מהיכן החיידקיים? הרוק שלנו מלא חיידקים. הם חודרים אם יש "חור", עששת בשן, פנימה לתוך הכותרת ולשורשים. טיפול השורש אמור לנקות את תעלות השן ולאטום אותן כך שחיידקים מהרוק לא יוכלו להיכנס שוב. החיידקים חודרים במקרים בהם יש טיפול שורש וכתר לקויים. במקרה זה ניתן לבצע חידוש טיפול שורש או לבצע טיפול שורש כירורגי – אפיסטוקמי.
5) הנזק מצטבר לעיתים מוביל לצורך בעקירת השן
ככל שעובר הזמן, הגוף מפנה יותר ויותר עצם. בהתחלה, לעיתים, קשה לראות סימן רנטגני בעצם המעיד על דלקת. עם הזמן נוצר סימן כהה באזור קצה השורש המעיד שהעצם "נספגה" נעלמה. הסימן גדל והולך עד כדי מצב של הסרת עצם בגבול רצפת האף, הסינוס והשיניים הסמוכות. לעיתים נוצר חיבור לחלל הפה. בשלב זה בדר"כ אין כבר אפשרות לטפל ויש צורך לעקור את השן. בכל התקופה המתוארת, יתכן ולא יהיה כאב.
6) תהיו אתם אלו שקובעים את לוח הזמנים. אל תחכו ל"התלקחות"
כשמטפלים בשן "שקטה", אנחנו קובעים את מועד ההתערבות. אנחנו לא ממתינים ל"התלקחות". באופן כזה אנו נותנים סיכוי מצד אחד לריפוי הדלקת, אך מצד שני במידה ולא יהיה ריפוי אנחנו כבר מוכנים לתוכנית גיבוי. ההחלטה לטפל משמעותה הבנה של סיכויי ההצלחה,ומתוך כך גם את סיכויי הכישלון. התעלמות מהמצב מבטיחה כישלון במועד לא מתוכנן ולא מבוקר. כדאי שאנחנו נהיה המתכננים. כשכואב, כל קבלת ההחלטות לקויה. לעקור כשכואב, זו החלטה קלה. אף אחד לא יעקור את אותה השן כששקט.
דלקות הופכות לכואבות תמיד בזמן הלא נכון, במהלך חופשה, לפני החתונה של הילד, ביום ההולדת של החמות…
7) כדאי לפנות למומחה לטיפולי שורש
למומחה לטיפולי שורש- אנדודונט, הסיכויים הטובים ביותר להתגבר על הזיהום, על הדלקת. קשה יותר לתקן מאשר לעשות חדש, וזה נכון גם בתחום רפואת השיניים. קל להצליח בטיפול שורש ראשוני. קשה יותר להצליח בחידוש טיפול שורש בגלל נוכחות הזיהום (חיידקים). לכן אם נכשל הטיפול הראשוני כדאי להיעזר בשרותיו של מומחה לטיפולי שורש.
הצגת מקרה של בחורה בשנות ה 30 שהמתינה במשך 10 שנים. יש סיכון כרגע לכל החותכות הקדמיות
לפני 10 שנים הייתה חבלה קטנה בשיניים הקדמיות. טיפול השורש שבוצע היה לקוי והתפתחה דלקת. לא היו כאבים כלל. היום כבר לא ניתן לדעת מי מהשיניים היא גורם הזיהום (האזור השחור בקצה השורשים הוא אזור העלמות העצם כתוצאה מהדלקת). כמו כן יש סיכון לכל שיניים להיעקר אם לא נצליח להתגבר על הזיהום. יש צורך לבצע טיפולי שורש בכל השישייה הקדמית ולאחר מכן תבוצע ביופסיה כירורגית ע"י כירורג פה-ולסת. אם היא הייתה מגיעה לפני 10 שנים, ניתן היה לטפל בשן אחת או שתיים בלבד.
לא חבל?