טלפון במרפאה:

0778036247

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כיצד יודעים אם טיפול שורש הצליח או נכשל?

שן בריאה היא שן ללא דלקת. דלקת היא בעצם התגובה של הגוף (מערכת החיסון) לזיהום בשן. מטרת הדלקת, היא לגייס את מערכת החיסון להגנת הגוף במטרה למנוע חדירת זיהום מן השן אל הגוף (מצב מסכן חיים).

דלקת יכולה להיות פנימית, בחניכיים הצמודות או בעצם המקיפה את השן.

דלקת יכולה להיות שקטה או כואבת. במצב השקט, מערכת ההגנה עובדת אבל היא "רגועה" ולכן ייווצר נזק מצטבר מתחת לראדאר, במידה ומקור הזיהום לא יטופל. ניתן לקרוא בהרחבה על דלקת שקטה בפוסט אחר. מידי פעם הדלקת יכולה להתלקח וליצור מצב כואב ביותר. אלו מצבים בהם מערכת החיסון מתנפלת על הזיהום במטרה להכניעו. 

כיסוי אנטיביוטי "ירגיע" את הדלקת ויעביר אותה(התגובה של הגוף) ממצב חריף למצב כרוני. ניתן לדמיין מצב בו קיים חתך בעור הדורש תפירה לריפוי אבל מניחים עליו פלסטר. במקום ריפוי (סגירה ראשונית) נוצרת צלקת.

 

הטיפול בסוגי הדלקת

בדלקת פנימית, הנוצרת נאמר עקב עששת (חור) עמוקה, נטפל ע"י שחזור (סתימה). אם העששת לא תגרום לדלקת כואבת ולא נגיע לבדיקה תקופתית, העששת (מקור הזיהום) תעמיק, ובסופו של דבר נידרש לטיפול שורש.

בדלקת בחניכיים הצמודות לשן, יש לטפל ע"י ניקוי והסרת אבנית. במקרים מתקדמים, יש לקבל סיוע מפריודונט מומחה. תחום זה אינו שייך לתחום מומחיותי.

בדלקת חיצונית, בעצם צמוד לקצה השורש, אנו נטפל ע"י טיפול בתעלת השורש. הדלקת הינה תגובה לזיהום בתוך תעלת השורש. מערכת החיסון לא מצליחה להתגבר על הזיהום מפני שהיא לא יכולה להיכנס לתוך השורש (כלי הדם בתעלה עברו נמק (מתו).

מטרת הטיפול היא ניקוי התעלה, ואיטומה מחדש (למניעת חדירת זיהום עתידי). נוכל לבצע טיפול בתעלה מכיוון הכותרת (טיפול שורש ראשוני או חוזר) או בניתוח, אפיסקטומי, דרך החניכיים ע"י פתיחת "חלון" בעצם מהצד.

דלקת פנימית

דלקת חניכיים

דלקת חיצונית בעצם

הצלחה נמדדת לאחר תקופת מעקב ולא מייד

טיפול שורש ראשוני יבוצע באחד משני מצבים:

  • הזיהום בכותרת (עששת, חור) חדר פנימה למוך אך לא חדר עדיין דרך תעלות השן לקצה השורש. אין דלקת בקצה השורש. הצלחת טיפול שורש היא מניעת דלקת עתידית.
  • הזיהום חדר לכל אורך השורשים ויש דלקת בקצה השורש. הצלחת טיפול שורש היא ריפוי הדלקת הקיימת.

טיפול שורש חוזר, חידוש טיפול שורש, יבוצע באחד משני המצבים הבאים:

  • אין דלקת כרגע בקצה השורש (הטיפול הראשוני הצליח) אך טיפול השורש הקיים אינו איכותי או קיים חשד שחדר זיהום באופן חלקי לתוכו, ויש צורך להכין כתר חדש. הצלחת הטיפול היא המשך מניעת התפתחות דלקת עתידית.
  • יש דלקת, כלומר, חדר זיהום לתעלה המלאה בחומר איטום (מהטיפול הראשוני הלקוי) ולכן יש לחדש את טיפול השורש לפני ביצוע כתר חדש. הצלחת הטיפול תהיה תלויה בריפוי הדלקת הקיימת.

במצב בו אין דלקת ראשונית, כדאי לבצע את הכתר מיד. באופן זה אנו נותנים את התנאים הטובים ביותר להצלחת הטיפול. יש לבצע מעקב אחר השן כדי לוודא שלא מתפתחת דלקת לאחר חודשים-שנים.

כאשר קיימת דלקת ראשונית, מומלץ לבצע מבנה קבוע ללא דיחוי ולהתאים כתר זמני לתקופת ההמתנה עד למועד הביקורת. בביקורת, נבצע "הערכה מחדש" של המצב ונחליט האם יש מגמת ריפוי או לא.

אם יש ריפוי, ניתן את האוקי לבצע כתר קבוע. במידה ואין ריפוי, נחליט לגבי הצורך בעקירה או אפיסקטומי.

איך מודדים הצלחה

חשוב להבין את התהליכים המתרחשים לאחר ביצוע הטיפול. ישנה תגובה מיידית לטיפול, ישנם סימנים וסימפטומים במהלך תקופת ההמתנה למועד הביקורת שנקבע וישנה התוצאה של בדיקת הביקורת במרפאה.

מיד לאחר טיפול השורש

קשה לצפות את התגובה המיידית של מערכת החיסון של הגוף לטיפול שבוצע. ישנם מצבים בהם אין כאב כלל וישנם מצבים בהם יש התלקחות חריפה הכוללת כאבים ונפיחות המלווים את המטופל במשך שבוע עד 10 ימים.

מדובר בתגובה מיידית לטיפול ולכן היא אינה מעידה כלל על הצלחת הטיפול.

בתקופה עד למועד הביקורת

לאחר שהתגובה הראשונית חלפה ונרגעה, אנו מצפים למצב שקט יחסית. 

ב"שקט" אני מתכוון, ללא נפיחות, כאבים חזקים ו/או הפרשות של מוגלה. 

במידה ונזהה סימנים לדלקת בשלב ההמתנה עד למועד הביקורת שנקבע, נדע שהדלקת ממשיכה. או המילים אחרות, נשאר זיהום בתעלה שממשיך להפעיל את התגובה הדלקתית של הגוף.

במקרה זה יש לשקול התערבות נוספת (למשל טיפול שורש כירורגי – אפיסקטומי) או לשקול את עקירת השן.

במועד הביקורת

בהנחה שבכל תקופת ההמתנה הראשונה (שאורכה בד"כ 3-6 חודשים) היה שקט, אין זה אומר שהטיפול הצליח.

העדר סימנים וסימפטומים המורגשים ע"י המטופל זה רכיב אחד חשוב. במועד הביקורת נבצע גם הדמיה רנטגנית (צילום לשורש השן) ונוודא שאכן אין עדות לדלקת או יש עדות להקטנתה יחסית לצילום הראשוני, האבחנתי, שבוצע לפני התחלת הטיפול.

כאשר המצב אינו ברור רנטגנית, ניתן לקבוע מועד ביקורת נוסף.

בקצה השורש הימני ניתן להבחין באזור כהה בעצם. זו דלקת.

סיכויי הצלחת חידוש טיפול שורש בינוניים ודורשים את ההסרת הכתר והבורג הגדול. 

 

הוחלט לבצע אפיסקטומי לשורש זה כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה ולהימנע מהפעלת כוחות חזקים על השורש במהלך ניסיון הוצאת הבורג.

לאחר 3 חודשים ניתן לאתר ריפוי מלא