ריפוי דלקת בקצה השורש – שתי טכניקות
גילוי דלקת בקצה השורש מחייב תכנון דרך פעולה. האם לעקור, לבצע חידוש טיפול ושרש או אפיסקטומי. גם מעקב זו החלטת טיפול אבל מטרתה בדר"כ כאשר לא בטוחים האם קיימת דלקת אן לאו. כאשר ברור כי הדלקת נמצאת והיא פעילה, יש להבין כי אין מנוס וצריך להתערב.
השארת הדלקת ללא טיפול תגרום להחמרת המצב, ספיגת עצם קריטית סביב השורש עד כדי פגיעה בשיניים סמוכות. בשלב הראשון יש להחליט האם יש טעם לבצע טיפולים משמרים, כלומר , האם יש סיכויי שרידות השן טובים לאחר הטיפול. במידה ומצבה של השן גרוע, כדאי לעקור ולא לבצע נסיונות הרואים. לעומת זאת, כשאר קיים סיכוי טוב (סיכויי הצלחה של 75% ומעלה) יש להחליט מהי הדרך הנכונה עלמנת להתגבר על הזיהום. חשוב להבין שמקור הזיהום הוא החידקים בתעלה בקצה השורש. צריך להעריך האם ניתן להגיע לקצה התעלה, לנקות אותה באופן מיטבי ולאטום אותה באופן הרמטי. ךעיתים קיים קושי להגיע לקצה עקב מכשול, לעיתים ישנו קושי צפוי בניקוי הסגמנט המזוהם ולעיתים קיים קושי רב לבצע איטום טוב שיחזיק תקופה ארוכה בפני חדירת חידקים חדשים.
מומחה לטיפולי שורש מבצע בדיקה קלינית, מעריך את צילומי הרנטגן (לעיתים מפנה לסיטי כדי לקבל תמונה תלת-מימדית) ומגיע לאבחנה ולדרכי הטיפול האפשריות. תחום המומחיות שלו מקנה לו את הסמכות להעריך את חלופות הטיפול השונות ולהמליץ לרופא המפנה ולמטופל על דרך הטיפול העדיפה.
בהנחה והמצב אינו "אבוד" וניתן להציל את השן, קיימות שתי דרכים :
- חידוש טיפול שורש (לא כירורגי)
- אפיסקטומי – חידוש טיפול שורש כירורגי
חידוש טיפול שורש כאופציה ראשונה
חידוש טיפול שורש כאופציה ראשונה
בחידוש טיפול שורש אנו חודרים אל התעלות מכיוון הכותרת. דבר זה מחייב דרך גישה נקייה מהפרעות. יש לכן להעריך את אזור הכותרת ואת סוג המבנה הקיים.
יתרונות חידוש טיפול שורש
- פרוק הכתר והמבנה מאפשר גישה לכל אורך התעלות
- כמו כן, מתאפשר לחפש תעלות שפוספסו בטיפול השורש הראשוני
- פרוק כתר לא תקין (עם עששת בשוליים או שאינו חובק את השן באופן תקין) מאפשר החלפתו בכתר תקין ומותאם באופן מדוייק לשן.
- החלפת המבנה והיתד בתוך השורש מאפשרת ניקוי התעלה והדבקה משופרת של המבנה ובכך גם משפרת את אחיזת הכתר על המבנה ומונעת נפילות חוזרות של שניהם.
חסרונות חידוש טיפול שורש
- הסרת הכתר והמבנה מחייבים בנייתם מחדש, תהליך יקר ודורש מספר טיפולים.
- הסרת היתד (הבורג) מהתעלה דורש הרעדה ומסכן את השורש לפתח סדק.
- הצלחת חידוש טיפול שורש תלוייה ביכולתנו להגיע לקצה השורש. לעיתים אנו נתקעים במכשולים בתעלה שבוצעו בטיפול הראשוני.
- אזור החיבור בין תעלות סמוכות בקצה השורש אינו נגיש בגישה מכיוון הכותרת.
אפיסקטומי כאופציה ראשונה
אפיסקטומי הוא בעצם חידוש טיפול שורש כירורגי. כלומר אנו מגיעים לקצה השורש דרך חלון בחניכיים. מדובר בגישה ישירה וראייה ישירה בהגדלה דרך המיקרוסקופ הדנטלי המאפשר טיפול ישיר בקצה שורש, ניקויו ואיטומו.
יתרונות אפיסקטומי
- מדובר בטיפול אחד עם סיכויי הצלחה טובים מאד.
- הגעה ישירה לקצה השורש עוקפת בעצם מכשולים הקיימים בתעלות ומונעות מהצלחת חידוש טיפול שורש.
- ראייה ישירה של קצה השורש עם מקרוסקופ מאפשר ניקוי ואיטום הקצה באופן וודאי.
חסרונות אפיסקטומי
- לא כל השורשים נגישים לטיפול כירורגי. יש לבדוק שהשורש לא מוסתר ע"י הסינוס או עצב ראשי.
- ישנם מצבים בריאותיים שלא מאפשרים אפיסקטומי.
- טיפול כירורגי הוא התערבות משמעותית הכולל בסיום הטיפול תפרים, כאב קל עד בינוני ונפיחו קלה.
- סיבוכים נדירים בטיפול כירורגי כוללים היווצרות פגם בחניכיים (נסיגת חניכיים), פגיעה עצבית או סינוסיטיס.
שילוב של אפיסקטומי וחידוש טיפול שורש
ישנם מצבים מיוחדים בהם קיים שילוב של בעיות. אם הכתר והמבנה לא תקינים, יש להחליפם. הסרתם חושפת את התעלות ולכן במצב זה מבצעים תמיד כבחירה ראשונה חידוש טיפול שורש. במידה וקיים גם מכשול צפוי בשורש, שימנע ניקוי ואיטום קצה השורש, ניתן לבצע אפיסטוקמי המשלים את הטיפול בקצה התעלה. ניתן לקרוא בהרחבה במקרה הבא – חידוש טיפול שורש ואפיסקטומי.
סיום האפיסקטומי - קצה השורש נקי ואטום
טיפול שורש לקוי - מדרגה ואיטום חלקי
לסיכום
כאשר השיקום (הכתר והמבנה) לא תקיניים (כשיש עששת בשוליים או שהם נבנו באופן לקוי) יש להסירם ולכן תמיד נבצע חידוש טיפול שורש כאופציה ראשונה
כאשר השיקום תקין וקיים סיכון להוציא את הבורג או את המבנה היצוק מהתעלה, או כאשר קיים מכשול בתעלה שיכול למנוע מהממכשור שלנו להגיע מכיוון הכותרת עד לקצה הושרש, אנו נבחר תמיד באפיסקטומי כאופציה ראשונה
כאשר קיימים שתי הבעיות יחדיו, שיקום לקוי ומכשול בתעלה, יש לקחת בחשבון את שני הטיפולים. בשלב בראשון ביצוע חידוש טיפול שורש ולאחר מכן השלמת הטיפול בקצה התעלה ע"י אפיסקטומי.