עזרה ראשונה היא מושג נפוץ ומובן במקרי חבלה. קשה יותר להבין מהי עזרה ראשונה במקרים דנטלים.
הרבה חושבים, שאם הכאב חלף, בין אם בוצע טיפול ראשוני ע"י רופא השיניים, בין אם נלקחה אנטיביוטיקה ובין אם לא נעשה כלום, הכל בסדר עכשיו.
זו טעות. עזרה ראשונה היא רק התחלת הדרך במתן טיפול כולל שייתן שקט ובריאות לטווח ארוך
אתם יכולים למנוע כאבים ודלקת ע"י איתור וטיפול מוקדמים
מניעה זה לא רק לצעירים.
- אתם יכולים לצחצח עד מחר… אבל אם הצחצוח לא יעיל (לא מגיע לאזורים קריטים), אתם לא מונעים עששת בשולי הכתרים והסתימות החדשות.
- אם אתם ממשיכים לאכול סוכר דביק מיד לאחר הצחצוח (מצחצחים ומקנחים בריבוע שוקולד כדי שיהיה מתוק לתחילת הבוקר, או לפני השינה מצחצחים ולוקחים סוכרייה כדי שיהיו חלומות מתוקים…), כל המאמץ לשמור על היגיינת השיניים היה לשווא.
- ישנם מספר חורים התחלתיים במעקב אבל אתם מגיעים למעקב רק לאחר מספר שנים כשכואב לקור ומבקשים עזרה ראשונה. טיפול מוקדם, בייחוד אם מתחילה תחושה של אי נוחות לקור, מתוק או בלעיסה, היה מונע את הצורך בטיפול שורש ומונע את הכאבים החריפים.
- רופא השיניים איתר דלקת "שקטה" בשן עם טיפול שורש בצילום סטטוס תקופתי. ההחלטה היא לחכות בגלל שאין כרגע כאבים. זו טעות. דלקת, במיוחד אם היא שקטה, יכולה לעשות נזק רב ולהתלקח (לגרום לכאבים חריפים) בדיוק בזמן הכי לא נח. כדאי לטפל כשהיא שקטה. (7 סיבות מדוע יש לבצע טיפול חוזר בשן עם דלקת שקטה)
עזרה ראשונה דנטלית דחופה זו פשרה
בעולם מושלם, מטופל שחש כאבים חזקים מהשיניים יגיע מידית למומחה לטיפולי שורש לבדיקה ולטיפול מלא ומידי.
ברוב המקרים המציאות לא מאפשרת זאת. מומחים לטיפולי שורש אינם ערוכים לתת עזרה ראשונה מידית. המטופלים יגיעו לרופא השיניים הקבוע שלהם ובמקרים רבים (להרבה מטופלים אין רופא שיניים קבוע) ל"מרפאת עזרה ראשונה" .
רופא השיניים בקהילה יבחר בין שתי גישות שונות בתכלית במתן עזרה ראשונה.
- מתן כיסוי אנטיביוטי וקביעת תור לטיפול מלא.
- הגשת טיפול מידי ראשוני וחלקי עד לקביעת תור לטיפול מלא.
כאבים עקב דלקת פנימית בשן מחייבים טיפול
התחילה רגישות לקור קשה למיקום, שהלכה והתגברה ועכשיו הרגישות הפכה לכאב עז עם רגישות לחום. מים קרים עכשיו מורידים טיפה את הכאב.
מדובר בתיאור קלאסי של דלקת שן פנימית:
- קשה למקם את השן שהיא המוקד כי כאב פנימי הוא מסוג מקרין מאזור אחד לאזור סמוך. הוא יכול להקרין גם ללסת נגדית.
- דלקת פנימית יכולה להיות רק בשן "חיה", שמרגישה קור וחום. זה לא מתאים לשן שעברה טיפול שורש בעבר.
- אנטיביוטיקה לא עוזרת במקרים אלו. (למעבר לפוסט מרחיב)
דלקת פנימית מחייבת הגעה לרופא השיניים לעזרה ראשונה מידית (התחלת טיפול שורש ראשוני וחלקי באזור הכותרת) והסרת האזור החי שמרגיש קור וחום.
לשכת המוך, כלומר, הרקמה החיה במרכז השן, אחראית לתחושה לקור וחום. כאשר היא מודלקת, נוצר כאב שקשה לעתים לאיתור. הכאב מוקרן לשיניים ואזורים סמוכים, מצב היוצר בלבול אצל רופא השיניים ואצל המטופלים.
עזרה ראשונה דנטלית דחופה נותנת מענה מידי ע"י סילוק הרקמה הזו. כל פעולה מעבר לכך, הינה, מיותרת. אנסה להסביר…
אקסטרפציה היא הוצאת רקמה חיה. בעזרה ראשונה, עקב כאבים ממרכז השן (לשכת המוך), ניתן להסיר רק את החלק החי במרכז השן (לשכת המוך) ולא להסתבך עם הוצאת כל החלק החי, כולל זה בתעלות השורש.
היתרון הוא:
- השארת מערכת החיסון החיה בתעלות ומניעת חדירת זיהום לתעלות. סיכויי הצלחת הטיפול יהיו טובים יותר כאשר מונעים חדירת זיהום לתעלות בתקופת ההמתנה עד לטיפול השורש המלא.
- הסיכון לסיבוכים בתוך התעלות במהלך החדרת פוצרים פנימה (שבירת פוצרים או יצירת חסימה בתוך התעלה) יורדת. זה יאפשר לאנדודונט, מומחה לטיפולי שורש, לבצע את המשך הטיפול לאחר מכן ביתר קלות.
כלומר, בעזרה ראשונה יש לבצע אקסטרפציה, הסרת רקמה חיה, חלקית רק מאזור הלשכה.
השלב האחרון חייב גם הוא להיעשות באופן נכון והוא סתימה זמנית יציבה, שתחזיק מעמד ותמנע חדירת רוק לשן עד לביצוע הטיפול המלא אצל מומחה לטיפולי שורש. סתימה זמנית לקויה, תתפרק ולאפשר לזיהום לחדור לתעלות ולהוריד את הסיכויי הצלחת טיפול שורש.
כאבים עקב דלקת חיצונית לשן, בדר"כ, לא מחייבים טיפול שורש מידי
התחילה רגישות בלעיסה על שן. זו שן שעברה בעבר טיפול שורש והכאב ממוקם עליה. המצב החמיר והופיעה גם נפיחות בחניכיים לידה והכאבים מתחילים להתגבר ולהקרין מהשן לאזורים סמוכים. לא ניתן ללעוס על השן. הגעתם לעזרה ראשונה.
רופא השיניים בודק ולא מוצא שבר, בעיה ממקור חניכיים או בעיה בשחזור (בסתימה). הוא יכול להחליט שניתן להסתפק במשככי כאבים ואם המצב יחמיר גם בכיסוי אנטיביוטי. קיימת דלקת שקטה בשן שהתלקחה והפכה כואבת.
אבל זה לא כל הסיפור. הכל יירגע לאחר מספר ימים ואז מה?
הדלקת עדיין שם. היא "שקטה" אבל עושה נזק משמעותית ומצטבר. זה הזמן לבצע טיפול.
כאבים ממקור חיצוני ומרוחק מקשים על מתן עזרה ראשונה דנטלית
הכאב מורגש מהשן אבל רופא השיניים לא מאתר דלקת ברורה באחת מהן. הופעת הכאב אינה רגילה ומאפייניו לא סטנדרטים.
יתכן ומוקד הכאב מאד מרוחק. לעתים מדובר בסינוסים ולעיתים בבעיה נוירולוגית שמקרינה את הכאב אל אזור השן. מצב זה מאד מבלבל, גם את המטופלים וגם את רופאי השיניים.
במידה ושוללים עד כמה שניתן מקור דנטלי, יש לפנות למומחה במרפאת כאב.