טלפון במרפאה:

0778036247

חיפוש
Close this search box.

מקרים בהם נשבר מכשיר בתעלת השורש. טיפול השורש אינו אבוד…ניתן להשיג תוצאות טובות במרבית המקרים

שבירת מכשיר בתעלה הינה סיבוך מוכר ואינה נחשבת רשלנות רפואית. ניתן להקטין את הסיכון, ע"י הפניית המטופל לאנדודונט מומחה (מומחה לטיפולי שורש) במקרים בהם התעלה מכופפת או צרה, כלומר, במקרים ברמת קושי גבוהה. אך לא ניתן לבטלו.
במקרים רבים, יש פתרון לסיבוך זה. מעטים המקרים המחייבים עקירה מידית של השן. 
אני מאד ממליץ, למתעניינים, לקרוא מאמר בסיסי (לחץ על הקישור) המתאר ביתר פירוט את סוגי השברים, מיקום במכשיר השבור בתעלה ועיתוי השבר במצבי זיהום שונים של התעלה.
מאמר בסיסי זה, נחוץ לצורך הבנה טובה יותר של המקרים המוצגים במאמר שלנו.

נבחן 4 מקרים המיצגים את חלופות הטיפול במקרה של שבר מכשיר בתעלה

נתאר בקצרה אלמנטים קריטים

 

דלקת היא תגובה של הגוף לזיהום (חיידקים) בתעלת השורש.

ישנם מקרים בהם אנו מבצעים טיפול שורש בשן נקייה, ללא דלקת. במקרים אלו, לשבירת מכשיר בתעלה, תהיה השפעה נמוכה על הסיכוי להתפתחות דלקת עתידית.

במקרים בהם יש כבר זיהום בתעלה ודלקת בקצה השורש, מכשיר שבור יכול למנוע גישה לאזור קצה השורש המזוהם ולכן מוריד משמעותית את סיכויי הצלחת טיפול השורש.

שורש גדול, עם תעלה אובלית, מתאים יותר לעקיפת מכשיר תקוע מאשר שורש קטן עם תעלה צרה ועגולה.

עקיפת מכשיר בתעלה דורשת מקום חדירה ליד המכשיר. ככל שהתעלה רחבה יותר ועם מבנה פחוס יותר, כך נוצר חלל אנטומי המאפשר חדירה צמודה בלי לנקב את השורש באזור שבר המכשיר.

שבר מכשיר קרוב למפתח התעלה (מיקום כותרתי הקרוב לאזור הגישה) מקל על סילוקו. חילוץ או עקיפת מכשיר הנשבר בקצה השורש, מאתגר הרבה יותר.

קיימת עדיפות לשבירת מכשיר לקראת סיום הטיפול, לאחר הכנה מלאה, ניקוי וחיטוי מלא של התעלה, מאשר, בתחילת הטיפול כאשר התעלה עדיין מזוהמת לכל אורכה.

רופא שיניים מומחה בטיפולי שורש, מחזיק בידע, במיומנות ובמכשור המתאים כדי להתמודד עם שבר מכשיר בתעלה.

הוא מסוגל לקבוע האם יש צורך בסילוק המכשיר. יש לו מקרוסקופ דנטלי ומיכשור ייעודי להוצאת מכשירים שבורים

במקרה של שבר מכשיר, כדאי לעצור את הטיפול (להניח שחזור זמני) ולהפנות את המטופל/ת למומחה לטיפולי שורש.

האזור הקריטי בו מתפתחת דלקת הוא אזור קצה השורש.

ישנם מיקרים בהם קיים קושי להגיע לקצה השורש ולנקות אותו (ובכך להפסיק את הדלקת). מכשיר השבור בתעלה הוא אחד המיקרים הללו.

אם קצה השורש נגיש לטיפול כירורגי, אפיסקטומי, ניתן להתגבר על מכשולים קיימים בתוך התעלה (המפריעים לביצוע חידוש טיפול שורש רגיל דרך האזור הכותרתי) ועדיין להשיג ניקוי קצה השורש והפסקת הדלקת.

יש לבחון כל גורם לחוד ולשקלל את כולם יחדיו כדי להגיע לאבחנה נכונה ולתוכנית טיפול מתאימה. 

לכל פעולה בתעלת השורש עלולות להיות תוצאות לא רצויות, סיבוכים

 

נגדיר שילב אלמנטים היוצר מקרה פשוט מול מקרה מסובך

שן ללא זיהום, שורש עם חתך אובלי, המכשיר נשבר באזור כותרתי לאחר ניקוי מלא של התעלה, הרופא הינו מומחה לטיפולי שורש, אם תתפתח דלקת בעתיד ניתן יהיה לבצע אפיסקטומי

התעלה מזוהמת ויש דלקת בקצה השורש, מבנה שורש שלא מאפשר עקיפה ( חתך עגול), שבר בקצה השורש מעבר לכיפוף, שבירה בתחילת הטיפול, בשלב ראשוני (לפני ניקוי התעלה), לא ניתן לגשת לאנדודונט מומחה והשורש אינו נגיש לאפיסקטומי.

גם אם ניתן להוציא מכשיר שבור מהתעלה, לא תמיד כדאי לבצע זאת

נסיון ההוצאה עלול להסתיים בסיבוך חדש (בעיקר ניקוב השורש)

השארת המכשיר בתעלה

אין דבר יותר מעצבן מאשר לשבור מכשיר (פוצר המשמש לניקוי התעלה) במהלך הטיפול. בייחוד במצב בו התעלות מזוהמות, כלומר, כאשר יש חובה להגיע לקצה השורש כדי להביא לריפוי הדלקת (האזור הכהה ליד קצה השורשים).

טיפול שהיה "פשוט" נראה עכשיו "מסובך"

במקרה המוצג נשבר מכשיר:
1. בקצה התעלה, מעבר לכיפוף התעלה ולכן לא ניתן להוציאו (צילום ימני)
2. באמצע הטיפול, לאחר ניקוי מסויים ולא בשלבים התחלתיים כאשר התעלה עדיין מזוהמת באופן מלא (מצב המעלה את סיכויי הצלחת הטיפול)
3. קיימות שתי תעלות נפרדות באותו השורש ולכן בתעלה אחת המכשיר מפריע לניקוי מיטבי (מצב המוריד את סיכויי ההצלחה של הטיפול)
במצב זה, הוחלט להשלים את הטיפול והניקוי ולבצע איטום של התעלות. במידה ולא נשיג ריפוי של הדלקת, יהיה צורך להחליט האם לבצע גישה כירורגית לקצה השורש, אפיסקטומי או לבצע עקירה של השן.

הצילום האמצעי הוא סיום הטיפול. בצילום השמאלי ניתן לאתר ריפוי מלא למרות המכשיר השבור.

עקיפת המכשיר

במקרה הבא מדובר בטיפול שורש חוזר (חידוש טיפול שורש). במהלך הטיפול הראשוני, שבוצע לפני מספר שנים, נשבר מכשיר. המטופלת לא נשלחה מיד למומחה לטיפולי שורש ולא נאמר לה דבר. כפי שניתן לראות, אין מילוי בתעלה מעבר למכשיר, מצב שגרם להתפתחות זיהום בקצה השורש. כשבחנתי את המקרה הערכתי כי צפויים שני קשיים עיקריים. האחד, עקיפת/הוצאת המכשיר בשורש השמאלי. השני, בקצה השורשים קיים כיפוף חזק (ימינה). יש צורך לנקות את הקצה המכופף לצורך הצלחת הטיפול החוזר.

במקרה המוצג כאן, מיקום המכשיר (אמצע השורש) איפשר לראותו תחת מיקרוסקופ ולבצע פעולות עדינות לשיחרורו.

במהלך חידוש טיפול השורש ניתן היה לשחרר את המכשיר ולהעלותו (לכיוון הכותרת) בתעלה. (חדי העין יבחינו במכשיר שנותר בתעלה גם בצילום הסופי). העלאת המכשיר איפשר  את עקיפתו וניקוי מלא של התעלות.

בצילום האמצעי ניתן לראות את נקודת סיום הטיפול.  בצילום השמאלי אפשר לראות גם את צילום הביקורת שנעשה לאחר כשנה ובו קיים ריפוי מלא.

הוצאת המכשיר

המטופל הגיע אליי לאחר שבוצע טיפול חוזר חלקי ע"י רופא במרפאה אחרת. הוא הגיע אליו לטיפול עקב כאבים בשן ודלקת. הרופא המטפל לא הבחין בקושי הצפוי במהלך חידוש טיפול השורש. הוא לא איתר שלתעלות השורש הוכנס יתד (לעיגון המבנה הכותרתי) ובו שני פינים מתכתיים. ניתן לראות כיצד נראית השן המקבילה (בצד השני של הלסת) לפני ביצוע כל טיפול. ניתן להבחין באמצע השורש בשני פינים מתכתיים וסביבם חומר איטום. במקרה של השן שלנו, הייתי נמנע מלנסות לבצע טיפול שורש חוזר והייתי בוחר בחלופת טיפול אחרת, אפיסקטומי, שעוקפת את הקושי הקיים בתעלות.

צילום סופי

צילום השן המקבילה

תחת מיקרוסקופ סילקתי את שני המכשירים מהתעלות ולאחר איתור המשך התעלה, הצלחתי להכין את שתי התעלות באופן מיטבי. סיכויי הצלחת טיפול זה מעולים.

אפיסקטומי

המטופלת הגיעה עקב כאבים המופיעים מידי פעם. היא נמנעת מללעוס על השן. שן זו עברה טיפול שורש לפני מספר שנים. במהלך הטיפול נשבר פוצר (מכשיר בעזרתו אנו מנקים ומרחיבים את התעלה) בקצה השורש. אזור זה לא נגיש ולא ניתן לראותו באמצעות המיקרוסקופ. מכיוון והכתר והמבנה היו תקינים והבעיה התמקדה אך ורק בקצה השורש הימני, הוחלט לבצע טיפול ממוקד כירורגי בקצה השורש - אפיסקטומי.

במהלך האפיסקטומי אני מבצע ניקוי ואיטום קצה השורש באופן כירורגי. במקרה זה, גם הוצאתי את המכשיר השבור דרך קצה השורש.

בצילום הביקורת ניתן להבחין בקצה השורש בחומר האיטום החדש שהונח לאחר ניקוי והרחבת קצה השורש. אזור הדלקת הכהה בקצה השורש (ראו בתמונה האבחנתית) נעלם ובמקומו נבנתה עצם חדשה.

 

צילום אבחנתי בקבלת המתרפאה

ביקורת עם ריפוי מלא לאחר 4 חודשים

מכשיר שבור מחוץ לשן

מקרה זה הינו יוצא דופן, אך מתוך השונה ניתן לעיתים ללמוד על הכלל. הצלחה של טיפול שורש תלוייה בזיהום הנותר בתעלה. מקרה הנראה סטנדרטי, כתר לקוי, עששת בשוליו (עששת משנית) דלקת בקצה השורש (האזור הכהה מתחת לקצה השורש). יש צורך לבצע חידוש טיפול שורש. בסיום הטיפול, רגע לפני המעבר לשלב האיטום של התעלות (מילוי התעלה עם דבק) ביצעתי ניקוי מתקדם עם מכשור חדשני. מכשור זה, מתפתל בתעלה (כמו נחש) ומפעיל את חומר החיטוי. במהלך ההפעלה של המכשיר הוא נשבר. לא סתם נשבר, הוא התפתל לו אל מעבר לתעלה ואל העצם הצמודה. ומה עכשיו?

דבר ראשון ביצעתי סיטי כדי לדעת בוודאות כי המכשיר לא מצא את דרכו אל תעלת העצב.

מכיוון ולא ניתן להוציאו דרך התעלה, שקלתי האם להוציאו יחד עם השן (לעקור את השן). מכיוון והתעלה היתה נקייה ברגע השבר החלטתי לתת סיכויי לריפוי (חרוז).

במעקבים צמודים שביצעתי (ראו צילום ביקורת לאחר כשנה) ניתן לראות את המכשיר עטוף בעצם בריאה חדשה שנבנתה במהלך ריפוי הדלקת

נפלאות דרכי האלוהים

 

צילום סיום הטיפול לאחר ביצוע איטום

צילום ביקורת לאחר כשנה

המכשיר נשבר, זה לא סוף העולם

כאשר נשבר מכשיר בתעלה על הרופא המטפל להפנות את המטופל/ת למומחה לטיפולי שורש כדי לבצע הערכה. כדאי שיצרף מכתב הפנייה בו יפרט את מהלך הטיפול לפרטיו. פרטים אלו יעזרו לאנדודונט המומחה להעריך את דרך הפעולה המתאימה ביותר.

המומחה יוכל להחליט על המשך הטיפול ללא הוצאת המכשיר או על ניסיון עקיפה או הוצאתו. כמו כן, יתכן ויהיה צורך לבצע אפיסקטומי בשלב מאוחר יותר לאחר זמן מעקב מסוים.

במקרים רבים סיכויי הישרדות וריפוי הדלקת טובים. לא כדאי לעקור ללא  ייעוץ אנדודונטי