סדק בשן דורש טיפול מיידי
טיבו של סדק להפוך עם הזמן לשבר מלא. יש צורך להבין את עומק הסדק וכיוונו כדי להבין את משמעות השבר העתידי. הכוונה היא להבין אם מדובר בסדק שיגרום לשבירה תלולית, פינה של הכותרת, מצב המאפשר שימור השן ללא בעיה, או סדק בשן שיגרום לפיצולה וצורך בעקירתה. ככל שנאתר את הסדק מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להציל את השן מעקירה.
קיימים שני סוגים של סדקים
סדק כותרתי
- מתחיל באזור הכותרת ומעמיק לכיוון השורש עד שמגיע לפני שטח השורש וגורם לשבר מלא. לעיתים השבר הוא מינורי של תלולית ,פינה של השן, ולעיתים מדובר בשבר עמוק כולל כותרת-שורש ומשמעותו עקירה.
- ניתן לאתר סדקים כותרתיים ע"י מבט בהגדלה במהלך בידה חיצונית ובמהלך טיפול שורש עם מיקרוסקופ דנטלי. בהגדלה גדולה ניתן לבדוק האם הסדק נכנס אל השורש ולהעריך האם כדאי לשמר את השן. לא ניתן לאתר סדק כותרתי ברנטגן
- הסיבות לסדקים כותרתיים הן בדר"כ כוחות לעיסה מופרזים או חבלה. ככל שהסתימה גדולה יותר בשן כך עולה הסיכון לשבר. כאשר הסתימה עמוקה ורחבה יש להכתיר את השן כדי להקטין את הסיכון להתפתחות סדק.
- ברב המקרים קיים כאב חד וקצר ברגע בלועסים על אזור הסדק. אם הסדק רדוד, ניתן לבצע סתימה לבנה אבל אם הסדק עמוק, יש לבצע טיפול שורש וכתר. הכתר יחבוק את השן ויעקב התקדמות הסדק. ישנם מקרים בהם סדק בשן שמקורו בכותרת אינו כואב כלל ולאחר זמן מתגלית דלקת בעצם, לאחר חדירת חידקים דרך הסדק בכותרת אל תוך הלישכה (האזור המרכזי בכותרת) דרך התעלות עד קצה השורש ולעצם הסמוכה.
שבר תלולית
שבר מלא
שבר כותרת רדוד - יש צורך בסתימה
סדק בשורש
- סדק שמקורו בקצה השורש. הוא מתחיל באופן פתאומי וככל שהוא מעמיק (לכיוון הכותרת)
- כאשר הסדק התחלתי אין דרך לאתרו בבדיקה קלינית, חיצונית. לעיתים במהלך אפיסקטומי, חידוש טיפול שורש כירורגי, מאתרים את הסדק במבט ישיר עם מיקרוסקופ. אם הסדק רדוד ניתן לבטלו ע"י קידוחו. כאשר הסדק מגיע לאזור הכותרת נוצר כיס בחניכיים, כיס צר ועמוק בדיוק מול הסדק. זהו סימן קליני עיקרי. קיים גם מראה אופייני רנטגני המרמז על סדק. יחדיו, הם מהווים רמז בלבד. לא נוכל לדעת באופן חד משמעי ללא ראייה ישירה. פרוצדורה כזו היא פעולה כירורגית בה מרימים את החניכיים ובודקים האם קיים סדק (ואז יש לעקור) או שהוא לא קיים (ממשיכים בביצוע אפיסקטומי).
- איננו יודעים מה הסיבה לסדק המתחיל בשורש. מדובר בשורשים עם מבנה אובלי, בשיניים שעברו בעבר טיפול שורש. קיימים שורשים מועדים לפורענות ויתכן וקיים קשר להרחבה מוגזמת של התעלה במהלך טיפול השורש או אולי להכנסת יתדות גדולים פנימה.
- אין בדר"כ כאב בשלבים הראשוניים ובהמשך כשנוצר כיס חניכיים ממוקד מול הסדק, ניתן להבחין לעיתים בנפיחות מפרישת מוגלה שעולה מידי פעם. אלו כבר שלבים מתקדימים מאד.
איתור הסדק במרפאתו של מומחה לטיפולי שורש
קביעת סיכויי שרידות שן עם סדק ע"י מומחה לטיפולי שורש מתבצע לאחר בדיקת מספר אלמנטים עיקריים ושיכלולם:
- בדיקת התלונה של המטופל/ת – קיים כאב אופייני לסדק שמתרחש בלעיסה בזמן הפעלת קירות הסמוכים לסדק. יש לנסות ולהפיק את הכאב ע"י לעיסה על מכשיר ממוקד באזור השיניים החשודות. כמו כן, יש לבדוק מהן השיניים המועדות באזור התלונה.
- יש לבדוק את מצב החניכיים. בדיקת כיסים היא בדיקה הכרחית. איתור כיס צר כאשר לידו אין כיסים מעידה על אובדן עצם מתאימה לקיום לסדק.
- יש לבדוק עם מיקרוסקופ בדיקה בקיו החניכיים ואף בתוך הכיס האם ניתן לראות ולהרגיש באופן ישיר בקיום הסדק.
- בדיקת צילום הרנטגן. סדק בשן אינו נראה אלא אם כן מדובר בשלב מתקדם של שבר מלא והפרדת הפרגמנטים. למרות שאת קיימים רמזים רנטגנים המרמזים שמדובר בסדק. מכיוון ומול הסדק נוצר פגם בעצם והיא נספגת, ניתן לראות בצילום חסר (הנראה כאזור כהה) המלווה את השורש.
תזוזת החלקים ליד הסדק גורמת לכאב
למה הסדק בשם כואב
הכאב מתעורר כאשר יש הפעלה שלו. למה הכוונה ה"הפעלה". מדובר בתזוזה של הקירות הצמודים לקיו הסדק. התזוזה ההקלה מורגשת בתוך השן בחלק הפנימי החי. בחלק זה יש חיישנים לתזוזה לחום ולקור וכאשר יש תזוזה של הפרגמנטים משני צידי הסדק, התחושה מועברת ככאב חד ומהיר. סדק יכול להיות מורגש גם שכמדובר בשן אינה חיה, למשל, שן שעברה טיפול שורש. מכיוון והשן נמצאת בתוך העצם, כאשר יש תזוזה של החלקים סביב הסדק, יש תחושה באזור העצם החובק את השורש הסדוק. גם כאן התחושה היא חדה בזמן הפעלת הסדק בלבד. כאשר הסדק קיים תקופה ארוכה ללא טיפול, נוצר פגם בחניכיים מול הסדק ואז יכולים להתעורר כאבים מסוגים שונים המתאימים לכאבי חניכיים כולל נפיחות מקומית.
הסדק אותר, מה עכשיו?
לאחר איתור הסדק יש להעריך את סיכויי שרידות השן. לשם כך יש צורך בהבנה לעומק את סוגי הסדקים, מיכשור הגדלה ותאורה – מיקורוסקופ כדי להבין את עומק הסדק וכיוונו, לשקלל את מצב השן הכללי ומצב החניכיים החובקות ולהעריך את הרמזים בצילום הרנטגן. במצבים מסויימים יש להמליץ על עקירה ובמצבים אחרים ניתן להמליץ על שימור השן. שימור השן כדאי כאשר הסדק כותרתי רדוד. למרות זאת , השן תמיד בסיכון ויש לבצע מעקבים קבועים כדי לבדוק ולאתר החמרה במצבה. כדי לעקב את "פתיחת" הסדק לכדי שבר מלא, יש להוריד גובה במהלך טיפול השורש ולהכין כתר זמני מוקדם ככל שניתן. כתר קבוע הוא הכרח כדי לכסות ולחבוק את חומר השן סביב הסדק. פיזור כוחות הומוגני סביב הכותרת הנותרת הוא אלמנט אחד כדי למנוע כוחות הרסניים בקיו הסדק. ולכן יש צורך בטיפול שורש טוב ואיכותי ושיקום תקין. יחדיו קיים סיכוי לשן לשרוד שנים ארוכות.
לסיכום
במידה וקיימים כאבים מידי פעם, חדים ומהירים בזמן לעיסה, כדאי להבדק אצל רופא השיניים. במידה ולא מאותר מוקד הכאב וקיים חשד שזה סדק בשן, כדאי לקבל הפנייה למומחה לטיפולי שורש. לאנדודנט מומחה יש את הידע, המיומנות והמכשור המתאים לאתר את מוקד הכאב. איתור סדק בשן מוקדם יכול להבטיח את שימור השן לשנים רבות. איתור מאוחר משמעותו נזק גדול בעצם וקושי רב לשקם את השן לאחר העקירה.